Thursday, March 29, 2012

Persediaan Pertunangan Arni

1. TENTUKAN HARI, TARIKH DAN MASA PERTUNANGAN 

Tarikh: 24 Disember 2011, Hari Sabtu

Tempat: Rumah Saya, Perak
Makeup : 8.00 pagi
Majlis   : 12.30 tghari.
Makan   : Lepas abis bincang


2. BARANG HANTARAN PERTUNANGAN


Bilangan Hantaran 13


1. Tepak sirih - buat sendiri RM50++


2. Kain ela @ pasang + sampin songket utk nikah - Done (RM300 sampin + RM15o (kain satin)

3. Kek Fondant - Done (Sponsor) RM50

4. Cupcake Fondant - Kak Lin Sponsor RM60

5. Coklat (Kisses) RM20 & Macaron (RM60)- Az Sponsor

6. Coklat (Forreror) - Echah Sponsor

7. Coklat tempah - Dewi Sponsor RM120

8. Buah-buahan - (Sponsor) RM50

9. Tart buah-buahan - Done RM35

10. Wajik - Adik Sponsor

11. Diecast Myvi - Done RM60

12. Sweet - Nisak Sponsor

 13. Sweet babydoll - My baby sister Anis


Tak banyak abis utk hantaran cuma tang kain tuh byk abis. Yela kain nk pakai nikah kn? Beli la yang elok sikit kn? Bleh pakai masa raya. 

Barang2x nk mendeco hantaran abis lebih kurang RM200-300 (foam, riben, bakul dll)

Jadi semua lebih kurang RM1000 jugak la.


3. PERSIAPAN JAMUAN


Mama order kat kawan baik dia yang juga seorang katering. 11 mata atau jenis lauk, Ayam goreng berempah, sambal udang, rendang daging, sambal belacan, n dll


RM11/seorang.


Jumlah jemputan dari pihak perempuan dan tetamu pihak lelaki = 150 orang


Jadi 150 orang X RM11 = RM1150
4. PERSIAPAN DIRI



Makeup: Butik Wawa The Wedding Planner Manjung, 8.00 pagi RM180 (Makeup kat kedai)


Baju: Baju Kurung Pahang, (Ada manik simple) RM120(kain satin) + RM120 (Upah jahit)
Tudung& Veil: Hariz&Wedding Team (RM300)


Jadi kat sini abis dekat RM700-800 jugak.


5. ISI KANDUNGAN PERBINCANGAN 



Masa merisik dah confirmkan Mas kahwin dan Duit Hantaran. So, masa nie utk jadi official jer utk persetujuan dua-dua belah pihak. Tak payah la reveal. Aku punya standard macam org biasa. 
6. GOODIES



Sekadar nk tambah sebab nie last minit punya plan. Mama aku p satu majlis tunang n ada org bg goodies jd dia pon nk soh buat goodies.


Sedia la RM200+ utk beg, goodies.


Macam aku buat utk 40 orang. Utk pihak lelaki dan my family member. Abis hampir dekat RM400 jugak sebab aku beli Famous Amos, Special cookies, Choc Kissess, bahulu ikan (mama beli), Pensel bunga (My niece sponsor). Seperti pic di bawah. Nie ikut sapa yg  bertuah la... 




Tue serba sedikit perancangan pertunangan aku. Bajet aku dlm RM2000-3000 jugak la abis. Tp berbaloi sebab masih sederhana dan aku suka.   


Selamat melangsungkan pertunangan kepada bakal2x yang nk bertunang. ^_^


Happy to share, finally....


We're engaged :)

Sekian dulu yea, Wslm

2 comments:

  1. <3 last pic sgt momentos!

    ReplyDelete
  2. senyuman yang amat bermakna... :)

    ReplyDelete